pondělí 12. listopadu 2012

Tmavý jablkový koláč

Tmavý jablkový koláč jsem jednou našla v časopise, který obvykle vůbec nečtu, ale dlouhá chvíle u zubaře mne k tomu přiměla. Recept jsem si hned opsala.
Připomněl mi totiž jablečnou bábovku, kterou dělala moje maminka, vždy při nadúrodě jablek, kdy jsme následně jablka používaly téměř do všeho..
Není to ani perník, ani štrůdl, ale je to všechno dohromady, navíc s ořechy.. A já s tímto receptem vždy spolehlivě zaboduju..






Pro přípravu budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 300 g jablek, oloupaných, bez jádřinců a nastrouhaných
  • 150 g krupicového cukru ( lépe přírodního )
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje ( olivového - panenského )
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 100g sekaných vlašských ořechů
  • strouhaná kůra z citronu ( dávám přednost pomeranči bio )


Ve velké míse elektrickým šlehačem, nebo metlou ušleháme vejce. Pak přidáme oba cukry, olej, kakao, sekané ořechy, citronovou ( pomerančovou ) kůru a vše znovu ušleháme. Do směsi prosijeme mouku s kypřícím práškem, vsypeme jablka a vařečkou směs zpracujeme dohromady. Formu, či remosku vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou, vlijeme těsto.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 - 45 minut, necháme vychladnout a hotový koláč můžeme ozdobit
zakysanou smetanou..( Což nikdy nestihnu) ..






Přeji dobrou chuť a pěkné pondělí.

Žádné komentáře:

Okomentovat